Državi od prodaje udjela 4,5 milijuna kuna, korona ometa proces

Slika /slike/2-udjeli-1600x1000.jpg
Paket državnog udjela u kompaniji Laguna Novigrad zasad je najviše zaradio, prodan je u prvom krugu za 1,56 milijuna kuna/AMINESS U slučaju vinkovačkog hotelijera GEM, prijavljeni ponuđač koji je uplatio jamčevinu zbog samoizolacije se nije mogao pojaviti na nadmetanju.
 
Suočavanje s pandemijom i briga za očuvanje gospodarstva i radnih mjesta bacila je u sve ostalo u drugi plan, pa i dovršetak prodaje manjinskih udjela koje država ima u 90 privatnih poduzeća, koja je jedan od uvjeta koje Hrvatska treba ispuniti za ulazak u Europski tečajni mehanizam II.
 
Još prije gotovo dva tjedna održan je posljednji, treći krug nadmetanja za 30 udjela i dionica, no i na ovaj postupak, kako se doznaje iz CERP-a, korona je ostavila traga.
 
U slučaju vinkovačkog hotelijera GEM, prijavljeni ponuđač koji je uplatio jamčevinu zbog samoizolacije nije se mogao pojaviti na nadmetanju, dok s kupcem udjela u ozaljskoj tvrtki Kera-kor ugovor još nije formalno zaključen zbog “više sile”, ali se potpisivanje očekuje čim se stvore uvjeti. Na čekanju je potpis još jedne prodaje, Kampa Šimuni iz Zagreba, zbog čekanja očitovanja vlasnika o korištenju prava prvokupa.
 

Najviše za trogirsku tvrtku


Od 30 paketa iz trećeg kruga prodano je devet, uz ostvaren ukupan prihod od 1,64 milijuna kuna. Najviše je donio paket od 5561 dionice trogirskog apartmanskog naselja i kampa Vranjica Belvedera. U ovom slučaju postignuta je i viša cijena od početne, gotovo dvostruko bolja – 1,4 milijuna kuna.
 
244 tisuća kuna ‘mršava’ je zarada od drugog kruga prodaje koji se održao u prosincu prošle godine Ostatak prihoda, došao je od prodaje dionica Franka, Buje-exporta, Veterinarske ambulante Opatija, otočkog Autoprijevoza, te varaždinskog Termoplina. Ovaj treći krug u kojemu su bili nešto atraktivniji udjeli, financijski gledano nije premašio prvi skraja kolovoza, a koji je CERP-u donio 2,6 milijuna kuna.
 
Tada je rezultat pogurao paket Lagune Novigrad, koji je prodan za 1,56 mili. kuna, a ukupno je od 30 udjela prodano 10. U drugom krugu u prosincu prodani su udjeli u devet tvrtki, sa skromnim prihodom od
244.000 kuna, pa je ukupan rezultat ovog “čišćenja” državnog portfelja prodaja trećine ponuđenih udjela, u 28 poduzeća i prihod od 4,5 milijuna kuna.


Moguća izravna ponuda


No, prodaja manjinskih udjela koji u ovom ciklusu uspješno realizirane nastavit će se. Vrlo skoro organizirat će se novi natječaj na kojemu će se neprodani paketi ponuditi uz diskontnu cijenu.
 
Za neke, pak, poput sedam tvrtki iz trećeg kruga – ivanićgradskog Klasa, Pogrebnog poduzeća Zagreb, HRB Dunavski Lloyd Sisak, bjelovarskog proizvođača jaja Gala, zadarskog Intermoda, Tehnopublica iz Zagreba i Veterinarske ambulante Crikvenica, moguća je prodaja kroz izravnu ponudu postojećim vlasnicima, a taj postupak je, doznajemo, u tijeku.
 
Vrijednosti udjela u tih sedam tvrtki na javnom nadmetanju procijenjena je bila na ukupno 2,5 mil kuna. Ostaje otvoren i slučaj prodaje udjela u GEM-u, zaustavljenom koronavirusom, za što je država tražila 2,9 milijuna kuna.
 
 
https://www.poslovni.hr/hrvatska/drzavi-od-prodaje-udjela-45-mil-kuna-korona-ometa-proces-4224719