01.10.2014. Priopćenje - proveden postupak javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju dionica trgovačkog društva JADROPLOV d.d. Split

PRIOPĆENJE
o provedenom postupku javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju dionica trgovačkog društva JADROPLOV d.d. Split
 
Sukladno odredbama Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske - NN 94/13 (dalje u tekstu: Zakon) i Uredbe o načinu prodaje dionica i poslovnih udjela - NN 129/13 i 66/2014 (dalje u tekstu: Uredba) započeo je postupak javnog prikupljanja ponuda za kupnju 1.146.181 dionice društva JADROPLOV d.d., Split (dalje u tekstu: Društvo) ukupne nominalne vrijednosti 412.625.160,00 kn, što čini 70,03% temeljnog kapitala Društva. Navedene dionice u vlasništvu su Republike Hrvatske, Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banka, te Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.
 
Postupak javnog prikupljanja ponuda za kupnju dionica Društva započeo je objavom poziva za iskazivanje interesa za kupnju dionica (prvi krug javnog prikupljanja ponuda) koji je objavljen dana 24. veljače 2014. godine temeljem Odluke Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju (dalje u tekstu: CERP) od 17. veljače 2014. godine, Klasa: 024-04/14-03/1, Urbroj: 360-01/06-2014-5. Javni poziv objavljen je u dnevnim novinama Jutarnji list i na web stranicama CERP-a.
 
Rok za podnošenje pisma namjere za iskazivanje interesa za kupnju dionica Društva bio je do 26. ožujka 2014. godine do 15:00 sati.
 
Tijekom trajanja javnog poziva za iskazivanje interesa za kupnju dionica Društva (prvi krug) u roku je zaprimljeno 14 (čertnaest) pisama namjere.
 
Potencijalnim investitorima koji su dostavili pisma namjere u prvom krugu poslani su dana 15. srpnja 2014. godine pozivi za podnošenje obvezujuće ponude za kupnju dionica Društva.
 
Rok za podnošenje obvezujućih ponuda bio je prvotno određen do 15. rujna 2014. godine, te je na zahtjev potencijalnog ponuditelja u postupku produžen do 01. listopada 2014. godine do 14,00 sati.
 
Tijekom trajanja poziva za podnošenje obvezujućih ponuda za kupnju dionica Društva otkupljene su četiri ponudbene dokumentacije, te su dostavljene tri ponude.
 
Dana 01. listopada 2014. godine, s početkom u 14,01 sati Povjerenstvo za javno otvaranje ponuda otvorilo je pristigle ponude te je sastavilo Zapisnik o javnom otvaranju ponuda u postupku javnog prikupljanja obvezujućih ponuda u kojem je konstatirano da su pristigle tri ponude u postupku prodaje dionica Društva, i to od strane:
 
  1. BRODOGRAĐEVNA INDUSTRIJA SPLIT d.d. Split
  2. TANKERSKA PLOVIDBA d.d., Zadar
  3. H. VOGEMAN REEDEREI GMBH &Co KG, Hamburg, Germany.
 
Prilikom otvaranja ponude BRODOGRAĐEVNE INDUSTRIJE SPLIT d.d. Split Povjerenstvo je utvrdilo da pristigla ponuda formalno zadovoljava tražene obvezne uvjete, te u privitku sadrži potrebnu dokumentaciju, uključujući i ponudbeno jamstvo. Međutim, ponuđenim dodatnim uvjetima ponude ponuditelj korigira bitne obvezne uvjete koje je prethodno ponudio, odnosno prihvatio. Navedenom korekcijom ponuda je uvjetovana te je potrebno izvršiti analizu radi utvrđivanja je li ista u skladu s obveznim uvjetima natječaja.
 
Preostale dvije ponude odmah su odbačene jer nisu zadovoljile bitne uvjete natječaja (nemaju priloženo ponudbeno jamstvo za ozbiljnost ponude, nisu priložili traženu dokumentaciju o identitetu i bonitetu ponuditelja, te jedan od ponuditelja nudi znatno nižu cijenu od početne).